Продукти
Количка

Често задавани въпроси

Проверете в документите на устройството дали е в гаранция. Свържете се с нас чрез формата за контакт, на email office@millenniumbg.com или по телефона за допълнителни инструкции.

Да, можете. Адресът на сервиза е гр. Стара Загора, бул. "Цар Симеон Велики" 130.

Не може да се добавя ваучер след изпращане на поръчката. За да го използвате, трябва да направите нова поръчка.

След като си изпратил продукт за поправка, максималният срок, в който ще ти бъде върнат е 30 дни. След диагностика в сервиза ни, ще се свържем с Вас по имейл или на посочен телефонен номер, за да Ви предоставим пълна информация. Ако разбира се имате въпроси относно статуса на Вашата сервизна поръчка, можете да ни изпратите имейл на office@millenniumbg.com или да се свържете с нас на телефон  0894305692.

Ако след като сте регистрирали поръчка установите, че въведените данни не са коректни и желаете да се променят по някаъв начин (на фирма, смяна на телефон или име) е необходимо само да се свържете с нас на посочения телефон или на формуляра за връзка с нас, който може да откриете тукВажно е да знаете, че промяна по фактурата може да бъде направена ако поръчката е фактурирана в рамките на текущия календарен месец.