30 дни право на връщане

30 дни право на връщане

ВРЪЩАНЕ В СРОК ОТ 30 ДНИ на продукти Millenium чрез сайта Millenium се осъществява в няколко стъпки:
1.    Попълни този формуляр за връщане и се увери, че продуктът, който желаеш да върнеш отговаря на условията за връщане.
2.    Избери една от опциите за връщане: възстановяване на заплатената сума  или издаване на ваучер за покупки на продукти предлагани от Millenium, който ще е на същата стойност, като върнатия от теб продукт ( след приспадане на транспортните разходи по връщането му).
3.    След като твоята молба за връщане бъде одобрена, ще изпратим куриер при теб, който ще вземе продукта.
 
На какви условия трябва да отговаря продукта
Общи условия за връщане, които се прилагат за всички категории
Продуктите, закупени от Millenium могат да бъдат върнати в срок от 30 дни от датата на получаване на пратката, независимо дали си физическо или юридическо лице. За да е валиден формуляра, той трябва да бъде попълнен до 30 дни от дата на доставка на продукта.
Всички върнати продукти трябва да бъдат в същото състояние като при доставката. Няма да бъдат приемани продукти, които са били поправяни от неупълномощено лице или които са повредени от теб, такива с увредената или нецялостна опаковка, със следи от износване или прекомерно използване, с одрасквания, със следи от удари (напр., но не само – механични/ електрически шокове). Няма да се приемат и продукти, които не са придружени от всички аксесоари, с които са ти били доставени.
Трябва да върнеш продуктите в оригинална опаковка, придружена от непокътнатите етикети, оригиналната гаранция, в случай, че е била издадена от производител/дистрибутор и всички документи с които е доставен продукта.
В случай, че доставеният от нас продукт е бил придружен от подарък, когато връщаш продукта, трябва да върнеш и подаръка.
В случай, че си закупил повече от един еднакви продукти и желаеш да върнеш два или повече от тях, само един от тези продукти може да бъде отварян. Останалите трябва да са със запечатана опаковка. В противен случай няма да бъдат приемани.
Избери по-долу категорията, в която се включва продуктът, който желаеш да върнеш, за да видиш специфичните условия, на които трябва да отговаря.
Компютри: лаптопи, notebook, настолни компютри, монитори
–    Преди да върнеш продукта, увери се, че не е защитен с твои пароли и че всички твои профили са били изтрити, за да можем да възстановим продукта в първоначалното му състояние от гледна точка на софтуера;
–    Не можеш да върнеш продукта, ако е с активиран OEM лиценз, или ако оперативните системи или други програми, с които е бил доставен продукта са деинсталирани;

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
За цялата страна доставката е в рамките на 24 часа за поръчки над 399 лв. и 48 часа за всички останали в работни дни след потвърждаване на вашата поръчка или в зависимост кога куриерската фирма посещава населеното място.

ПРОВЕРКА НА ПРАТКАТА
Възможността за проверка на пратката преди заплащане е услуга, валидна за всички продукти, предлагани и доставяни от Millenium. Отнася се също и за продукти на партньорите в Marketplace като някои от тях правят изключение.
Даваме ти право да провериш дали получаваш точно това, което си поръчал, за да избегнеш връщането на объркана поръчка.
В рамките на услугата влиза и проверка целостта на пратката, т.е. имаш възможност да разгледаш продукта за следи от удар, драскотини и други видими външни повреди. Ако забележиш, че продуктът не е в изрядно състояние, можеш да откажеш поръчката. В случай че изборът ти на плащане е чрез наложен платеж (плащане в брой на куриера), не се налага да заплащаш съответната сумата. Ако пък си платил директно онлайн чрез кредитна/дебитна карта, ще ти върнем парите с превод по същата сметка, от която е извършено плащането, след като пратката бъде върната към нас и проверена.
Не е възможно, обаче да провериш техническото състояние на продукта, да го тестваш дали се включва и как работи, след което да откажеш поръчката. Ако забелязваш нередности от този тип, можеш да се възползваш от услугите по гаранция и сервиз.
Проверка на пратката преди заплащане могат да извършват както физически, така и юридически лица, направили поръчка от Millenium.
Гаранция и сервиз
Всички продукти, предлагани от нашия сайт, разполагат с условия за гаранция, съгласно действащото законодателство и търговските политики на производителите. Продуктите са нови, в оригинална опаковка, и се дистрибутират от оторизирани от производителя доставчици.
При гаранционните карти, издадени от Millenium, предлагаме услугата “Поправка на продукт“, която включва приемане на продукта на посочен от теб адрес, доставка до сервиза, както и връщане на ремонтирания продукт до твоя адрес – всичко това напълно безплатно.
При констатирана липса на гаранционна карта на продукта в клиентския акаунт или кутията на продукта, е необходимо да сигнализираш в рамките на 48 часа от получаването му. Сигналът следва да бъде изпратен на и-мейл адрес info@Millenium.bg. Моля, имай предвид, че нямаме възможност да съдействаме, ако не сме получили сигнала в рамките на този срок.


ГАРАНЦИЯ И СЕРВИЗ
Процедура за осигуряване на гаранцията
1.    Приемането в сервизен център
Дефектните продукти, изпратени към сервиза чрез услугата “Поправка на продукт” трябва да бъдат придружени задължително с номер на сервизен формуляр, който ще получиш след попълването на “Формуляр поправка на продукт”
Прочети инструкциите, отнасящи се за тази услуга “Поправка на продукт”.
2.    Диагностика и поправка
Millenium поема отговорност да уведоми бенефициента за диагностиката, поправката, която ще бъде извършена, както и приблизителния срок за въвеждането в експлоатация на продукта до максимум 30 календарни дни от приемането на продукта.
Видовете поправителни дейности могат да бъдат: ремонт на продукта, частичното или пълно заменяне, а дори и възвръщането на стойността на продукта при липса на други решения.
За продукти от категорията Бяла техника ще те посети наш партньор и представител на фирма PAN Service, на посочения адрес във Формуляра за поправка. За допълнителни детайли и уточнение ще се свържем с теб на предоставения телефонен номер.
3.    Връщане на продукт
След поправка на продукта се изпраща по куриер с експресна доставка и ще бъдеш уведомен, чрез и-мейл и СМС за доставката.
Периодът, в който продуктът е бил в нефункционалност, се добавя към съответния период на гаранция. Този интервал се смята от момента на регистрирането в сервизния център до въвеждането на продукта в нормално за експлоатация състояние и писменото потвърждение за вземането на продукта.

ONLINE ПОДДРЪЖКА
Просто изберете и изтеглете: 
TeamViewer
След това продиктувайте Вашето ID и парола на наш консултант, от който ще получите незабавна дистанционна поддръжка.