Спецификации

     Процесорът е основната част на компютърната конфигурация, която декодира и изпълнява инструкциите от програмите, с които потребителя работи. Процесорът е определящ елемент за производителността на компютърната система, именно затова избора на процесор е от съществено значение при изграждане на такава. В момента, на пазара има два производителя на процесори - това са Intel и AMD, като по-голям пазарен дял имат Intel.

     Процесорът има няколко основни спецификации - такотова честота, честота на шината (FSB), кеш памет на две или три нива, наречена съответно L1, L2 и евентуално L3, както разбира се брой на ядрата в процесора. Много хора смятат, че именно тактовата честота на процесора е определяща за неговата производителност и отчасти са прави, но това далеч не е единствения показател за това какво е бързодействието на един процесор. Освен тактовата честота, определящи качествата на процесора са количеството и типа на кеш паметта, широчината на шината и броя и типа на ядрата. При Intel процесорите за домашни персонални компютри, в момента има няколко основни направления процесори, възходящо това са Celeron, Pentium, Core i3, Core i5 и Core i7, като последните се класират във високия клас процесори.

 

 

 

     RAM паметта е вторият компонент от компютърната система, без който тя няма как да работи. Тази памет има за цел да запази информацията, нужна на програмите, повреме на тяхната работа. RAM паметта, също както процесора, има няколко основни характеристики, сред които са обем, тип на интерфейса, работна честота, тайминги и работно напрежение. Разбира се, основният параметър на RAM паметта е нейният обем - колкото повече е тя, толкова повече програми може да изпълнява компютъра едновременно, без това да оказва влияние на бързодействието им. Според интерфейса си, съвременните RAM памети на пазара се делят на DDR, DDR2, DDR3, като скоро навлезе и DDR4 стандарта. Важна характеристика за паметта е нейната работна честота - именно от нея зависи скоростта на преноса на данните от паметта към процесора, като това пряко влияе на производителността на компютърната система. Съвременните дънни платки имат два режима на работа - едноканален и двуканален режим. При двуканалния режим на работа се използват една или две двойки платки, които работят паралелно и по този начин се ускорява значително скоростта на транфер на данни между паметта и процесора. Важно за този режим и двете платки да са съвместими помежду си, защото несъвместимостта може да причини загуба на производителност или дори грешки при работата на  компютърната система.

 

     Дънната платка е основата на един персонален компютър - към нея се свързват всички останали компоненти. Изборът на дънна платка е важен, защото именно от нея се определя съвместимостта на останалите компоненти и тя полага основата за изграждането на компютърната система. На дънната платка се намира чипсета, който представлява набор от прибори, които следят за правилната работа на всички компоненти. Определящите спецификации на една дънна платка са тип сокет за централния процесор, тип на слотовете за RAM памет, тип на чипсета, тип на контролирите за външните записващи устройства, поддържани допълнитени интерфейси, цифрови и аналогови входно-изходни интерфейси и още много. Дънната платка условно се разделя на две части - северен и южен мост. Северният мост представлява съвкупността от високоскоростни шини, които свързват помежду си процесора, RAM паметта и видеокартата. Южният мост включва управлението на по-бавни по трансфер шини като контролерите за външни записващи устройства, USB изходи, аудио карта и PCI интерфейси.

 

 

 

     Видеокартата е компонентът от компютърната система, който обработва графичната информация, която стига до монитора. Тя се грижи за преобразуването на инфрмацията в графичен вид и има важна роля. Всички 2D и 3D изображения се обработват от графичния процесор на видеокартата. Графичният процесор, подобно на централния процесор, обработва инструкции на приложенията, с тази разлика, че неговото предназначение е специално за графичните изчисления в приложенията. Основните характеристика на видеокартата за типа и обема на паметта, ширината на шината, типа на интерфейса и др. Погрешно много хора си мислят, че именно обема на паметта на видеокартата е определяща за нейната производителност, което не винаги е така. Истината е, че не обема, а скоростта на паметта е определяща за това колко гладко ще ни върви последната игра, изляза на пазара. Съвременните видеокарти използват високоскоростна GDDR5 памет, която допринася за добрата производитеност на цялата компютърна система, що се отнася до 3D приложения. Освен типа на паметта, от съществено значение е и ширината на интерфейса на видеокартите. Съвременните видеокарти използват 512-битови интерфейси, които са достатъчно широки за огромния поток информация, който преминава през тях. Двата производителя на пазара за видеокарти за AMD и Nvidia, като и двете компании винаги са се състезавали кой ще пусне пръв най-бързия чип. Кои са по-дорби? Няма човек, който може да даде еднозначен отговор на този въпрос. И двете компании имат еквивалентни по класове модели, като имат своите плюсове и минуси. Именно видеокартата е основополагащия елемент, когато става въпрос за PC гейминг, защото от това зависи колко кадъра в секунда ще предложи компютъра на потребителя. Кадрите в секунди са параметър, който показва колко пъти в секунда ще се опресни кадъра, който виждаме на монитора. Колкото по-висока стойност има този параметър, толкова по-гладко усещане повреме на игра усеща играещия. Освен при игрите, видеокартите намират приложение при тежки 3D програмни продукти, където има рендиране на 3D графика.

 

     Хард дискът е мястото, където се съхраняват всички файлове на компютъра. Колкото по-голям е обемът на хард диска, толкова повече информация (филми, игри, приложения, снимки) може да се събере в компютъра. Освен капацитетът, друг основен показател на един хард диск и скоростта на въртене на диска. Тази стойност се измерва в RPM (обороти в минута). Най-разпостранените стандарти при хард дисковете са 5400RPM, 7200RPM и 10 000RPM. Колкото по-висока е стойността на RPM, толкова и скоростта на четене и запис на хард диска са по-високи. От няколко години на пазара дебютираха SSD дисковете, които вместо механични елементи използват флаш памет. SSD имат много предимства, сред които са много по-високата скорост на трансфер на данни, по-добра енергоефективност, по-здрави са като не се влияят от механични действия и са по-леки. Недостатъците на тази технология за момента са относително високата цена и ограничения брой цикли на запис.

 

 

 

 

 

     Захранващият блок в никакъв случай не е за подценяване, що се отнася до изграждането на компютърна система. Много хора често пренабрегват важността на захванването, когато изграждат компютърна конфигурация, но понякога това може да се окаже пагубно за останалите компоненти. Ролята на захранващия блок в компютъра е да преобразува 220V-ия ток, който идва от ел. мрежата и да го преобразува към трите линии, които захранват различните компоненти в компютъра - 3.3V, 5V и 12V. Основната характеристика на един захранващ блок е неговата мощност, под която то работи стабилно, без да прегрява и без да се наблюдават пулсации в тока. Съответно колкото повече ватове е един захранващ блок, толкова по-голям ток може да осигури той за захранване на компонентите, съответно толкова повече и по-големи консуматори могат да се добавят към системата. Някои захранвания от по-висок клас предлагат възможността да бъдат свързвани само тези кабели, които потребителя изпозлва, с цел по-добър мениджмънт на кабелите и съответно по-добър въздушен поток. При израждане на компютърна конфигурация, винаги захранването трябва да се подбере така, че след като се сумира максималната консумация на всеки един компонент от системата, да остане резерв, за да може по никакъв начин захранващия блок да се претовари и съответно да причини сериозни повреди на хардуера. Най-често нуждата от по-мощен захранващ блок се дължи на високите класове видеокарти, които под товар имат консумация от порядъка на 200 до 350, а някои чипове дори до 400W.

 

     Кутията е мястото, където се поставят всички компоненти от компютърната конфигурация. Както всички останали компоненти, тя също има своето значение и нейният избор трябва да се съобрази при изграждането на една компютърна система. Кутията е изключително важна от гледна точна на охлаждането. Именно ако няма добър поток на въздуха в едина компютърна кутия, няма как компонентите в нея да се охлаждат правилно и това може да доведе до прегряване. Именно от правилния избор на кутия и съответните активни охладители (вентилатори) зависи и добрия въздушен поток на системата. От друга страна, кутията трябва да бъде избрана спроред форм-фактора на дъното, за да може то да се монтира правилно. Също така обема на кутията трябва да бъде съобразен с по-специфични компоненти като по-мощни охладителни системи и по-големи видеокарти, които може и да не могат физически да се съберат в по-малки кутии.

 

 

 

 

3G - тази функция при лаптопите Ви ползволява да използвате мобилен интернет посредством SIM карта от мобилен оператор. Именно тази функция Ви дава достъп до Интернет, дори когато нямате наличен LAN кабел или безжична WiFi мрежа на разположение.

4G - надградена функция на 3G, позволява по-високи скорости на трансфер на данни.

Bluetooth - много полезна функция, която Ви дава възможност за безжично свързване на периферни устройства към лаптопа като мишки, клавиатури, геймпади и др. Също така Ви позволява транфер на файлове с други устройства, които поддържат стандарта.

Card Reader - Дава Ви възможност да ползвате преносими карти с флаш памет.

DisplayPort - видео интерфейс за висококачествено предаване на видео сигнал към телевизори или проектори с висока резолюция.

Mini DisplayPort - мобилна версия на DisplayPort за висококачествено предаване на видео сигнал към телевизори или проектори с висока резолюция.

ExpressCard - интерфейс за свързване на външни модеми към лаптопа.

NFC - безжична технология за четене на магнитни карти и чипове, чрез която специални карти могат да се ползват като универсални ключове за различни команди на устройството.

Thunderbolt - интерфейс за свързване на периферни устройства към лаптопа.

USB - универсален интерфейс за свързване на периферни устройства. (флаш памети, мишки, клавиатури, геймпадове, принтери, скенери и др.)